Yalın Fabrika
2 Gün
Yrd. Doç. Dr. Umut H. İNAN
Yalın Üretim Araçları Eğitimi, temel yapısıyla değer katmayan olguların minimize edilmesini amaçlar. Bu doğrultuda kullanılan tüm araçlar kayıpların ortadan kaldırılması yada azaltılmasını için kullanılır. Eldeki olanakların üretken kullanımına yönelik yaklaşım, teknik ve uygulamalar içerir. Yalın bir organizasyonda faaliyetler işlerin akışına göre düzenlenmiştir. Müşteri beklentilerini karşılayan ürünler en kısa sürede en düşük kayıpla üretim sisteminden geçerler. Düzenlemelerin ek yatırım gerektirmeden yapılması hedeflendiğinden, kalite ve hızdaki artış, doğrudan maliyet düşüşüne neden olur. Yalın tekniklerin tamamı, atölye içinde yapılan, uygulamaya yönelik çalışmalardır.
Yalın düşüncede israf, ürün veya hizmetin kullanıcısına herhangi bir fayda sunmayan, müşterinin fazladan bedel ödemeyi kabul etmeyeceği her şeydir. Bu nedenle, her türlü israfın (stoklar, beklemeler, gereksiz işler, hatalar, aşırı üretim,….vb.) yok edilmesi gerekir. Yalın düşünce uygulamalarıyla sistemdeki israflar sürekli olarak azaltılıp, kaynaklar daha fazla değer yaratmaya yönlendirildiğinden, sadece maliyetler düşmez, müşteriler kendilerine daha uygun, daha kaliteli, daha ucuz ürün ve hizmetleri temin edebileceğinden müşteri memnuniyeti artar, piyasa koşullarına uyum esnekliği sağlanır, firmaların kârlılığı ve rekabet gücü artar.
Bu eğitimde amaç Yalın Üretim Tekniklerini süreçlerinde uygulayacak ve sürdürülebilirliğini sağlayacak uzmanlar yetiştirmektir.
Katılımcı Profili: İyileştirme çalışmanlarını yöneten çalışanlar (Üst ve orta kademe yöneticiler, mühendisler, uzmanlar)
İçerik;
Yalın Kavramı
Neden Yalın Üretim?
Geleneksel Üretim Yöntemleri ile Yalın Üretim Modelinin Kıyalanması
Yalın Üretim Hedefleri
İsraf’ın Tanımı
7 Temel İsraf’ın tanımı ve örnekler ile açıklanması
Yalın Üretimin Felsefesi ve Yalın Presipleri
Yalın Üretim Araçları (Yalın Evi)
Proseslerde stabilizasyonun sağlanması
Standarlaştırma (Süreç Yaklaşımı)
5S İş Yeri Organizasyonu
Değer Akış Haritalama (VSM)
Tam Zamanlı Üretim (JIT)
SMED
Jidouka
Poka-Yoke
Heijunka, Tek Parça Akışı,
Kanban – Çekme Sistemiı
Toplam Verimli Bakım (TPM)
Andon Sistemleri
Yalın Üretim ve 6 Sigma İlişkisi